ANALYSIS OF THE POULTRY MEAT MARKET IN UKRAINE: A MODERN COURSE IN THE CONTEXT OF FOOD SECURITY

Keywords: market, poultry meat, production, consumption, food security, indicator, level of self-sufficiency

Abstract

The article analyzes the functioning and current state of the poultry market in Ukraine. The trends in the poultry meat market over the last ten years in terms of production, sale and consumption of poultry meat are analyzed. Also, an analysis of rates of sale and consumption of poultry meat in comparison with the previous year is carried out, the ratio of volumes of production and sale of poultry meat in live weight and a share of the grown poultry meat in relation to total volumes of the grown meat in Ukraine is defined. The dynamics of indicators of poultry meat market development as important indicators of food security of the country are considered. Among the indicators of the dynamics of the poultry meat market are considered: market supply (production), imports, demand (consumption fund), exports and analysis of the supply/demand ratio and      exports/imports in the market. Analysis of the dynamics of meat production and consumption by the population of Ukraine per capita per year compared to the dynamics of the share of total expenditures spent on food by one household in Ukraine in the period 2010-2020 showed that in 2020 the population of Ukraine spent the least on food for the last 10 years, while the level of consumption of poultry meat has increased in recent years. The monitoring of the Ukrainian poultry market shows some constant fluctuations, both positive and negative. The small increase in production and consumption of poultry meat in Ukraine has led to a certain imbalance between supply and demand in the poultry market. The level of self-sufficiency of meat in the country in 2020 was calculated on the basis of data on meat production and consumption. The indicator of the level of self-sufficiency in meat in 2020 after calculations was 0.74, and shows that today, Ukraine can not fully provide the domestic market for meat, and low level of self-sufficiency in meat will indicate a high dependence on external poultry producers. According to the results of the analysis of the poultry meat market, it is important to establish a certain balance in the market and increase the level of self-sufficiency in meat, as the main strategic indicator in ensuring food security of the country.

References

Тваринництво в Україні у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 158 с.

Статистичний щорічник України у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 453 с.

Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 59 с.

Ritcie H., Roser M. Meat and Dairy Production: article. 2019. URL: https://ourworldindata.org/meat-production (дата звернення: 16.02.2022).

Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2000р. № 656. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/656-2000-%D0%BF#Text (дата звернення: 2.02.2022).

Вино, корм для тварин та квіти: порівнюємо споживчі кошики в Україні, США та країнах Європи: стаття. URL: https://www.slovoidilo.ua/2020/01/24/infografika/suspilstvo/vyno-korm-tvaryn-ta-kvity-porivnyuyemo-spozhyvchi-koshyky-ukrayini-ssha-ta-krayinax-yevropy (дата звернення: 29.01.2022).

Одінцов М.М., Одінцова О.М. Самозабезпечення як індикатор продовольчої безпеки. Ефективна економіка. 2011. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=509 (дата звернення: 4.03.2022).

Савченко Т.В. Фактори впливу на структуру споживання продуктів харчування населенням України. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 5. С. 304–310.

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речових та енергіях: наказ Міністерства охорони здоров’я від 03.09.2017 № 1073. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (дата звернення: 2.02.2022).

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Tvarynnytstvo v Ukraini u 2020 rotsi [Livestock in Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy u 2020 rotsi [Statistical Yearbook of Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy u 2020 rotsi [Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Ritcie H., Roser M. (2019). Meat and Dairy Production: article. URL: https://ourworldindata.org/meat-production (accessed 16 February 2022).

Pro zatverdzhennia naboriv produktiv kharchuvannia, naboriv neprodovolchykh tovariv ta naboriv posluh dlia osnovnykh sotsialnykh i demohrafichnykh hrup naselennia [About the statement of food kits, non-food kits and service kits for major social and demographic groups]: Postanovoiu Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 14.04.2000. no 656. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/656-2000-%D0%BF#Text (accessed 2 February 2022).

Vyno, korm dlia tvaryn ta kvity: porivniuiemo spozhyvchi koshyky v Ukraini, SShA ta krainakh Yevropy [Wine, pet food and flowers: we compare consumer baskets in Ukraine, USA and European countries]. URL: https://www.slovoidilo.ua/2020/01/24/infografika/suspilstvo/vyno-korm-tvaryn-ta-kvity-porivnyuyemo-spozhyvchi-koshyky-ukrayini-ssha-ta-krayinax-yevropy (accessed 29 January 2022).

Odintsov M.M., Odintsova O.M. (2011). Samozabezpechennia yak indykator prodovolchoi bezpeky [Self-sufficiency as an indicator of food security]. Efektyvna ekonomika. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=509 (accessed 4 March 2022).

Savchenko T.V. (2016) Faktory vplyvu na strukturu spozhyvannia produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Factors influencing the structure of food consumption by the population of Ukraine]. Ekonomika i suspilstvo, vol. 5, pp. 304-310.

Pro zatverdzhennja Norm fiziologhichnykh potreb naselennja Ukrajiny v osnovnykh kharchovykh rechovykh ta energhijakh [About the statement of Norms of physiological needs of the population of Ukraine in the basic foodstuff and energies]: nakaz Ministerstva okhorony zdorov'ja vid 03.09.2017 no 1073. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (accessed 2 February 2022).

Published
2022-04-29
How to Cite
Rodina, O. (2022). ANALYSIS OF THE POULTRY MEAT MARKET IN UKRAINE: A MODERN COURSE IN THE CONTEXT OF FOOD SECURITY. Entrepreneurship and Innovation, (23), 91-96. https://doi.org/10.37320/2415-3583/23.16
Section
Economics and business management